Payroll: nuttig of gevaarlijk?
Payroll: wat is het nou exact?
Er kan soms onduidelijkheid ontstaan over de precieze betekenis die omschrijft wat ‘payroll’ betekent. Kort gezegd is het een extremere vorm van werk uitbesteden. Waar dat laatste nog zorgt dat je werknemers onder jouw eigen (bedrijfs)naam werken, is dat niet het geval bij Payroll. Daar wordt de Payroll-aanbieder feitelijk werkgever van je werknemers. Het kan soms lastig zijn om te beslissen of dit nuttig of onhandig is in jouw situatie. We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Waren zou ik een Payroll-aanbieder moeten aannemen
Er is een aantal voordelen bij het organiseren van een Payroll-situatie. Deze zijn voor jou als ondernemer, maar ook voor je werknemers. Voor de laatste verandert er namelijk administratief vrij weinig. Waar zij op terug kunnen vallen is een professionele dienstverlener. En deze heeft enorm veel kennis van P&O (personeel en organisatie). En dat geeft een stuk rust.
Voor jou als ondernemer scheelt het inhuren van een Payroll-aanbieder vooral in het aantal facturen. Er wordt een vast tarief in rekening gebracht en ontvangt hierbij maar één factuur per maand. Hierdoor is jouw financiële overzicht een stuk inzichtlijker.
Waarom is het af te raden om met Payroll te beginnen?
Twee kernwoorden omschrijven de gevaren: afstand en kosten. De eerste kan omschreven worden doordat jouw huidige werknemers een bepaalde afstand gaan voelen en ontwikkelen tussen hen en jou wanneer je met payrolling begint. Dit kan eventueel leiden tot een negatieve(re) houding van je personeel.
Daarbij komt ook dat het natuurlijk een extra dienst is: en daar moet voor betaald worden. Het is duurder dan het zelf regelen met je werknemers. Ook is de kans dat het payroll-bedrijf waarmee je in zee gaat, een keer failliet gaat. Natuurlijk is dat een rampscenario, maar houd er altijd rekening mee. In dit geval moet je alsnog premies en belastingen afdragen aan de overheidsinstellingen. Zelfs als je dit al hebt gedaan bij het inmiddels failliete bedrijf. Oppassen dus.